Zahodnemu človeku je najbolj približana hatha joga. Tokrat nam bo Tina podrobneje predstavila še ostale poti joge.

Zgodovina in miti o jogi

 

Vsako soboto vse do konca julija se v naši zaprti fb skupini, kjer zaradi ukrepov že 7 mesecev vadimo jogo, meditiramo, se spodbujamo, dogaja še veliko več.
Naša sedma gostja je slovenska televizijska voditeljica, kolumnistka in joga učiteljica. V seriji predavanj in delavnic VADIM JOGO – ŽIVIM JOGO bo tokrat z nami Tina Košir.

 

Pet obrazov joge: KARMA, BHAKTI, RADŽA, DŽNJANA, HATHA

Pojem “joga” je izvorno označeval notranje stanje povezanosti z najglobljim bistvom obstoja. To povezanost je mogoče vzpostavljati in ohranjati na različne načine, ki se medsebojno dopolnjujejo in oplajajo: z nepreračunljivim zavestnim delovanjem v širše dobro (karma joga); s predanostjo božanskemu, ki prežema vse bivanje (bhakti joga); s poglobljeno meditacijo (radža joga); z neposrednim uvidom v naravo resničnosti (džnjana joga) in z uravnavanjem življenjske energije (prane) s pomočjo telesnih položajev, nadzorovanega dihanja in z meditacijo (hatha joga).

Kako nas lahko modrosti, ki so se skozi tisočletja razkrivale popotnicam in popotnikom po poteh joge, navdihujejo danes?

V izkustvenem predavanju bo Tina skozi zgodbe in utrinke osvetlila dragocene bisere iz zgodovine joge, s pomočjo kratkih praktičnih vaj pa bomo skupaj iskali vsak sebi najprimernejšo pot celostne joge, ki nas bo kar najbolj podpirala pri izpolnjujočem bivanju.

 

Tina Košir

Z jogo se je začela ukvarjati pred dvajsetimi leti, pri šestnajstih. Pri devetnajstih letih jo je ljubezen do tradicionalnega indijskega izročila pripeljala na pot Biharske šole joge. Dvanajst let sem je učila pri indijski učiteljici Swami Vishwashakti Saraswati v ljubljanskem Tara Yoga Centru, kjer je opravila tudi triletni učiteljski tečaj. Večkrat je po nekaj tednov prebivala v indijskih ašramih in se udeležila številnih mednarodnih srečanj ter izobraževanj. Skoraj desetletje je pod vodstvom Swami Vishwashakti jogo tudi poučevala na različnih tečajih za odrasle in otroke.

Leta 2015 je stopila na samostojno jogijsko pot in zasnovala tečaje Joga – pot navznoter.
Je članica Joga združenja Slovenije kot Izkušena registrirana učiteljica joge z opravljenim naprednim učiteljskim izobraževanjem (IRJU 600).
Ker jo je od nekdaj zanimala tudi indijska filozofija, zgodovina in kultura joge, je dodiplomski študij filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključila z diplomsko nalogo “Bhagavadgita med književnostjo in filozofijo”, za katero je prejela fakultetno Prešernovo nagrado. V okviru doktorskega študija (doktorirala je aprila 2018) je raziskovala filozofijo in mistično izročilo kašmirskega šivaizma.
Zgodovino in filozofijo joge poučuje na učiteljskih tečajih joge in v okviru samostojnih predavanj. Na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete UL predava pri izbirnem predmetu Kultura Indije. V poučevanju joge, meditacije in filozofije teoretsko znanje povezujem s praktičnimi izkušnjami. Jogijska pot je zanjo pot raziskovanja, ki se nikoli ne konča, vsak korak na njej pa je svež in nov.

Prispevek 10 eur, plačilo preko Trr Center Diha (vsi, ki imate plačamo vadnino je dogodek vštet v ceno).
Delavnica bo potekalo preko spleta, začetek ob 20.00 uri (trajanje cca. 75 min, ter čas za vaša vprašanja).
Prijave obvezne do petka zvečer na centerdih@gmail.com (kasnejših prijav ne bomo upoštevali). Po prejetju plačila vam pošljemo preko maila link do predavanja.

Vedno dobrodošli in vse dobro še naprej.

 

PRIDRUŽI SE NAM NA DOGODKU: Zgodovina in miti o jogi

Error: Contact form not found.