Meditacije za dvig življenjske energije

Življenje je v svoji temeljni osnovi energija. Energija ves čas pulsira, se giblje, niha, se transformira in tudi v navidezno popolnem mirovanju enrgija nikoli ne »miruje«. Tudi ko človek nepremično spi, je aktivnost na energijski ravni še kako živa. Tam kjer energije ni, ni niti življenja.

Dokler je v telesu energija je človek živ. Energija lahko spreminja obliko se transformira vendar nikoli ne »umre«.

V nas hkrati pulsira mnogo sistemov, organov, sklopov, kompleksno medsebojno povezanih in soodvisnih. Optimalna usklajenost med krčenjem in širjenjem posameznega sistema, ter dobra medsebojna usklajenost vseh sistemov, vodi v dobro učinkovitost človeškega sistema kot celote in posledično v prijetno in dobro počutje.

Velikokrat se ne zavedamo jasno lastnega trenutnega stanja, svojega telesa, misli, čustev in zato večinoma delamo nevede proti sebi. To pa nas vodi v vedno večjo hitrost in avtomatiziranost ter posledično vedno večjo plitkost dojemanja resničnega smisla življenja.

Energija nam omogoča usmerjanje pozornosti na željeno. Vsak od nas pa ima svoje želje, prioritete in potrebe. Tukaj si, da jih odkrivaš in korak za korakom živiš ter se od njih učiš.

Te meditacije ti bodo pomagale, da ponovno v sebi zaznaš (ter ohranjaš) pretočnost, živost, moč in večjo radost do življenja.

Meditacija stisk mišic

Meditacija kvadratni dih

Meditacija kroženje energije

Priporočilo: Ob poslušanje meditacije naj ima tvoj telefon ali računalnik izklopljen internet (zaradi savenja).

dih

In še nekaj besed o tvojemu umu in meditaciji

Online joga Maja Kenda

Ko začneš vaditi opazovanje uma, je normalno, da se misli porajajo vsakih nekaj sekund. Naši možgani so ustvarjeni za razmišljanje.
Zavedaj se, da se je ta miselna aktivnost s pogojevanjem razvijala več let, in potrebno bo kar nekaj časa, da izzveni, se um umiri. Sprejmi svoj um in ne bori se z njim. Bodi potrpežljiva in ne obupaj.

Vse izkušnje, ki si jih kadarkoli imel/a v življenju, so se plast za plastjo nalagale skozi odnose, delo, izobraževanje, vero, okolje, v katerem si živel/a. Um je razvil razvado (navado), da zna misliti, ne zna pa misli upočasniti oziroma se ne vezati na njih.

Ko boš začel/a meditirati, naj te misli, ki se bodo brez dvoma pojavljale, ne odvrnejo, da nadaljuješ. To je čisto normalen proces, skozi katerega gremo vsi.
Z redno prakso vodene meditacije se bo um postopoma navadil upočasniti.
Veliko ljudi med meditacijo prehitro obupa, ko ugotovijo, da to ni bližnjica do rešitve. Potreben je čas in spodbujam te, da si ga vzameš.

Vzemi meditacijo kot vajo, brez posebnega pričakovanja ali cilja. Tvoj namen meditiranja naj bo zavedanje delovanja uma, opazovanje lastnih misli in preprosta vaja prisotnosti. Misli bodo prihajale in odhajale. Tako deluje človeški um. Vsakokrat, ko jih opaziš, samo nežno preusmeri pozornost na moje besede, ki te usmerjajo k določeni miselni dejavnosti ali nedejavnosti, odvisno od izbrane meditacije.

Naučil/a se boš ločiti med uporabnimi mislimi in nepotrebnimi.
Večino časa si živel/a ujeta v svoji glavi, na avtopilotu, ne da bi se zavedal/a svojih misli, dejanj. Tako aktiven um je zmanjševal tvojo osredotočenost in posledično velikokrat izčrpal telo.

Kako začeti meditirati:

Najprimernejši čas za meditacijo je sončni vzhod ali zahod. Vedno pa upoštevaj, da jo je bolje narediti kadarkoli v dnevu kot pa ne. Izberi čas, ko imaš največji mir. Izberi primeren prostor, kjer boš meditiral/a. To je lahko posebna soba, del sobe ali le manjši kotiček, ki bo rezerviran za do dejavnost. Naj bo prostor prezračen in urejen. Če je poleg tebe še kdo prisoten v domu ga prosi, da te za časa meditacije ne moti. Izklopi telefon in računalnik ter odstrani vse ostale motilce. Pri meditaciji sediš na bolsterju, meditacijski pručki ali na stolu, pomembno je, da ti je udobno in da je med meditacijo tvoja hrbtenica vzravnana. Če meditacijo izvajaš leže naj podlaga ne bo premehka. Bolj kot sama dolžina meditacije, je pomembna kvaliteta kar pomeni, da ostajaš med meditacijo budeni/na in prisotneni/na ter se ne kritiziraš ali sodiš in ne vežeš na rezultat.

Meditacija naj postane tvoja prijetna spremljevalka, tvoje sidrišče, ne samo v času vodene meditacije, temveč jo vnesi v vsakdan.

Brezplačni posvet