Spanje je najboljše superživilo, je zdravilo za naše telo.

 

Kdaj se odpraviš k nočnemu počitku in kakšnega počutja se zjutraj zbudiš?

In kako naj se zbudiš zgodaj zjutraj spočit/a? Tako da greš zgodaj spat. Če se boš v posteljo odpravil/a in zaspal/a pred 22 uro, se bo tvoje telo pogreznilo v veliko globlji spanec kot v katerem koli drugem obdobju noči ali dneva.
Tvoje telo se v tem času upočasnjuje, prebava deluje minimalno, telo pa se tako pripravlja na počitek. V tem smislu se je priporočjivo izogibati večernim prigrizkom, pozni večerji. Tako bi namreč povečal/a delovanje razstrupljevanja, ki jih opravljajo naša jetra in žolč, in preprečil/a, da bi bilo zjutraj telo utrujeno.

Priprava na zgodnji počitek dandanes ni preprosta, še posebej ne zaradi poznih filmov na televizijskem programu, vseh vrst opravil…

V večernih in nočnih urah se izogibaj tudi težavnim in konfliktnim razpravam, naporna dela pa raje pusti za zgodaj zjutraj. Tvoje telo se bo težko pogreznilo v spanec, če boš osredotočen/a na poslovne naloge in probleme, poleg tega pa se boš zjutraj, ko boš spočit/a, domislila boljših rešitev.

Vsaj 1 uro pred spanjem izklopi telefon in računalnik, upočasni se ter si vzemi čas za umiritev uma in telesa. Pri tem ti bodo pomage naslednje meditacije.

MEDITACIJA Z DIHOM

MEDITACIJA Z ZVOKOM

MEDITACIJA S ŠTETJEM

Priporočilo: Ob poslušanje meditacije naj ima tvoj telefon ali računalnik izklopljen internet (zaradi savenja).

dih

In še nekaj besed o tvojemu umu in meditaciji

Online joga Maja Kenda

Ko začneš vaditi opazovanje uma, je normalno, da se misli porajajo vsakih nekaj sekund. Naši možgani so ustvarjeni za razmišljanje.
Zavedaj se, da se je ta miselna aktivnost s pogojevanjem razvijala več let, in potrebno bo kar nekaj časa, da izzveni, se um umiri. Sprejmi svoj um in ne bori se z njim. Bodi potrpežljiva in ne obupaj.

Vse izkušnje, ki si jih kadarkoli imel/a v življenju, so se plast za plastjo nalagale skozi odnose, delo, izobraževanje, vero, okolje, v katerem si živel/a. Um je razvil razvado (navado), da zna misliti, ne zna pa misli upočasniti oziroma se ne vezati na njih.

Ko boš začel/a meditirati, naj te misli, ki se bodo brez dvoma pojavljale, ne odvrnejo, da nadaljuješ. To je čisto normalen proces, skozi katerega gremo vsi.
Z redno prakso vodene meditacije se bo um postopoma navadil upočasniti.
Veliko ljudi med meditacijo prehitro obupa, ko ugotovijo, da to ni bližnjica do rešitve. Potreben je čas in spodbujam te, da si ga vzameš.

Vzemi meditacijo kot vajo, brez posebnega pričakovanja ali cilja. Tvoj namen meditiranja naj bo zavedanje delovanja uma, opazovanje lastnih misli in preprosta vaja prisotnosti. Misli bodo prihajale in odhajale. Tako deluje človeški um. Vsakokrat, ko jih opaziš, samo nežno preusmeri pozornost na moje besede, ki te usmerjajo k določeni miselni dejavnosti ali nedejavnosti, odvisno od izbrane meditacije.

Naučil/a se boš ločiti med uporabnimi mislimi in nepotrebnimi.
Večino časa si živel/a ujeta v svoji glavi, na avtopilotu, ne da bi se zavedal/a svojih misli, dejanj. Tako aktiven um je zmanjševal tvojo osredotočenost in posledično velikokrat izčrpal telo.

Kako začeti meditirati:

Najprimernejši čas za meditacijo je sončni vzhod ali zahod. Vedno pa upoštevaj, da jo je bolje narediti kadarkoli v dnevu kot pa ne. Izberi čas, ko imaš največji mir. Izberi primeren prostor, kjer boš meditiral/a. To je lahko posebna soba, del sobe ali le manjši kotiček, ki bo rezerviran za do dejavnost. Naj bo prostor prezračen in urejen. Če je poleg tebe še kdo prisoten v domu ga prosi, da te za časa meditacije ne moti. Izklopi telefon in računalnik ter odstrani vse ostale motilce. Pri meditaciji sediš na bolsterju, meditacijski pručki ali na stolu, pomembno je, da ti je udobno in da je med meditacijo tvoja hrbtenica vzravnana. Če meditacijo izvajaš leže naj podlaga ne bo premehka. Bolj kot sama dolžina meditacije, je pomembna kvaliteta kar pomeni, da ostajaš med meditacijo budeni/na in prisotneni/na ter se ne kritiziraš ali sodiš in ne vežeš na rezultat.

Meditacija naj postane tvoja prijetna spremljevalka, tvoje sidrišče, ne samo v času vodene meditacije, temveč jo vnesi v vsakdan.

Brezplačni posvet