TIHI UBIJALEC – ZAVIST

 

Oseba je lahko zavistna in se tega sploh ne zaveda, si tega ne prizna, jemlje to, kot nekaj normalnega.
Ko pa se zavedamo, da smo zavistni smo že na dobri poti. To je prvi korak v smeri drugačnega razmišljanja in delovanja.

Zavist pomeni, da nekomu neko lastnost ali materialno stvar zavidamo, torej imamo globoko v sebi prepričanje, da smo manjvredni, da si morda tega ne zaslužimo, da smo v večjem pomanjkanju kot druga oseba, sebe dovolj ne cenimo in spoštujemo.

Ali lahko z zavidanjem dosežem večji notranji mir, občutek sreče in svobode?

Moje mnenje je ne.

Ker pa si verjetno vsi želimo živeti srečno, zadovoljno, umirjeno in svobodno je na nas, da se raziskujemo, opazujemo in se od zavisti, ko in če se pojavi lahko veliko naučimo.
Lahko se naučimo bolj ceniti sebe in druge, naučimo se sebi želeti dobro, naučimo se biti bolj hvaležni za to, kar smo in kar nam je dano…

V današnjem svetu je zavist zelo pogosta in skoraj normalna. Ženske smo zavistne ženskam, mošli zavidajo moškim. Zavidamo, sodelavki, sosedi, osebi, ki je srečna in uspešna.

Kaj lahko naredimo, ko zaznavamo, da smo zavistni? Najprej si to priznajmo. Nato pa si lahko postavimo vprašanje: Ali mojemu telesu koristi zavist? Me to vodi v boljše psiho-fizično počutje? Ko si postavim to vprašam je odgovor vedno NE.
Ko si tako zastavimo vprašanje prekinemo tok negativnih misli, kar nam omogoča, da izberemo druge misli, bolj podporne. Nato se usmerimo v vsaj eno svojo dobro lastnost ali lastnost od osebe, kateri zavidamo.
To bo tudi sprostilo napetosti telesa, ki jih zavist prinaša.

Ko nam nekdo reče, da smo zavistni se zelo branimo s svojim ne. Ne jaz pa nisem. A itak lažemo sebi.

Priznam bila sem zelo zavistna oseba in še kdaj se zalotim a ne vstrajam dolgo, ker vem, da to ni dobro ne zame ne za osebo na katero sem zavistna.

Ko pa drugi osebi želimo dobro se kaj zgodi? Naše srce se polni in radosti in takrat se počutimo dobro, smo bolj zdravi in manj pod stresom.

Bodimo hvaležni kar imamo, delajmo korake v smeri tistega, kar si želimo in privoščimo drugim enako.

Bi mi iskreno odgovorila na vprašanje na koga ali kaj si zavistna, zavisten? Joj to pa ne, ker bom izpadla slaba a ne?

Zavist nas lahko veliko nauči o nas samih, je lahko naša velika učiteljica.

Maja