V življenju izbiraš skrajnosti? Ključ do zdravja je ravnovesje.

Kaj se zgodi, če v življenju pretiravaš?

Pred leti sem na dan pojedla več kot kilo sadja. Pojedla sem velikoooo sadja, preveč sadja in to mi je začelo povzročati zdravstvene težave (napenjanje – napihovanje, skelenje zob …). Sadje za zajtrk, sadje za večerjo. Za večerjo sem velikokrat pojedla tudi do 5 velikih pomaranč. Doza sladkorja pred spanjem, surova, kisla hrana.
Ker je za mojo konstitucijo priporočljivo uživati kuhano hrano, predvsem v hladnejših mesecih, manj surove hrane, več obrokov na dan, večerje brez sadja itn., sem veliko let delovala v nasprotju z lastno naravo.

In ko se obrnemo proti lastni naravi, plačamo za to davek. In ta davek se je odražal na mojem telesu, zdravju. Ker je bilo telo zaradi tega v nenehnem stresu, je to negativno vplivalo tudi na moje misli, ki so bile velikokrat negativne, občutila sem nezadovoljstvo in frustracijo. Za vsako fizično bolečino se skriva psihična bolečina. Imela sem nezdrava prepričanja o sebi in zato sem ustvarila nezdravo navado -navade.

Zobje so me zaradi prevelike količine zaužitega sadja tako skeleli, da sem ostalo hrano zelo težko grizla. Če sem po večji količini sadja pojedla kos kruha, kaj šele solato, se je bolečina zaradi skelenja zarezala v moje možgane. Ščetkanje zob pa je postala nočna mora. Bila sem pri zobozdravniku, ki mi je dobronamerno povedal vzrok mojih težav. Prevelike količine sadja – kislina. Za večerjo pojesti 5 velikih pomaranč …Totalno nezdravo, še posebej za moj tip konstitucije. Nisem ga hotela slišati. Vztrajala sem dalje, do točke, ko me je življenje stisnilo v kot. Je tudi tebe življenje že kdaj stisnilo v kot? Morda se ti to ravno zdaj dogaja.

Želiš napolniti svojo baterijo? PRIJAVI SE NA E-NOVICE in prejmi BREZPLAČNO VAJO s katero boš napolnil/a svojo baterijo

PRIJAVI SE

Prepreči, da te življenje stisne v kot

Delaš brez prestanka, si telesno zelo aktivna in pozabljaš na pasivnost, izbiraš eno in isto hrano skozi vse leto … Vsako dolgoročno pretiravanje pusti na psiho-fizičnemu telesu negativne posledice, zaradi katerih se velikokrat znajdemo v težavah.
Kar ne moreš in ne moreš se ustaviti in zamenjati navade. Tako močno je zasidrana v tebi. A povem ti, da zmoreš. V tem te podpiram in spodbujam.

Nisem se poznala, nisem imela znanja, nisem prisluhnila svojemu telesu. Aja, pa ena mala malenkost 🙂 nisem se imela rada.
– Zato je ključnega pomena, da opazuješ svoje telo, saj se odziva na hrano, okolico, misli, čustva …
– Naslednji korak je, da si priznaš to, kar čutiš, se soočiš s težavo ali bolečino.
– Naslednji, da spremeniš navado, ki ti povzroča bolečino, nezadovoljstvo, stres. Če pa želiš spremeniti navado, se moraš najprej odločiti. Odločitev je zelo pomembna.
– Navado spremeniš tako, da deluješ dan za dnem v smeri spremembe, ljubeče do sebe.

Začni verjeti v čudeže

Morda nisi čisto prepričana, kakšna naj bi bila ta sprememba, kako se je lotiti, kje začeti? Veliko vprašanj se ti na tej točki pojavi. In to je čisto normalno. Vprašanja so tu, da najdeš odgovor. Odgovor pa dobiš, ko iščeš in raziskuješ.

Odpri se novim možnostim in znanju. Kar naenkrat se ti bodo pojavili ljudje, ki imajo podobne izzive, opaziš članek v reviji na to temo, v knjigarni zagledaš knjigo, ki opisuje tvoj izziv. Začnejo se dogajati mali čudeži. To pa zato, ker si se odločila narediti spremembo. Ker dan za dnem delaš majhne korake v novo smer.

Zate imam dobro novico (verjamem pa, da globoko v sebi to že veš): telo te opozarja preko bolečine, ker ti želi najboljše. Želi, da spregledaš svojo nezdravo navado in jo zamenjaš z zdravo. Želi ti dobro počutje, zdravje, srečo in zadovoljstvo. Želi si ravnovesje.

Ravnovesje je ključ do zdravja. Ne preveč in ne premalo, srednja pot. Vračaj se v telo, opazuj ga, sliši ga. Naj bo tvoj učitelj, najboljši prijatelj. A karkoli ti sporoči, bodi z njim prijazna in nežna. Pokloni mu pozitivne misli.

Opazuj in raziskuj se, nikoli ne prenehaj in dan za dnem si dovoli kaj novega o sebi spoznati.
Ljubeče do sebe.