Na baterijo svojega telefona paziš, a ne, da se ne sprazni? Točno veš, kje imaš polnilec in vtičnico. Kaj pa tvoja lastna baterija?

A veš, da jo imaš? Ja, vsi jo imamo. Opazuj jo in zaznaj, kdaj je spraznjena. Imaš alarm za nizek nivo!

Premikala sem težke kamne in mislila, da zmorem vse

Leta je bila na moji bateriji prižgana rdeča luč. Nisem je želela videti. Popolnoma sem jo ignorirala.

Ker sem bila nezadovoljna in prazna sem potrebovala spremembo in jo tudi naredila. Pustila sem redno službo, topel in velik dom, svoj rojstni kraj. Preselila sem se bližje naravi, bližje miru. S takratnim partnerjem sva želela postati samozadostna. Obdelovala sva zemljo, skrbela za živali, živela v skromnem bivališču. Določeno obdobje v indijanskem šotoru-tipiju.

Elektriko so zamenjala drva, tekočo vodo pa voda iz zajetja. Počutila sem se svobodno, potrebovala sem to spremembo. Uživala sem, dokler nisem spoznala, da je to za moje nežno telo preveč. Mrzel dom, vlaga, preveč fizičnega dela, neprimerna, velikokrat surova hrana, boj za preživetje sta začela prazniti mojo baterijo. Telo mi je sporočalo, da tak način bivanja in življenja ni več primeren zame.

Sem mu prisluhnila? Seveda ne. Mislila sem, da moram zdržati, biti močna. Danes bi delovala drugače. Danes prisluhnem svojemu telesu, potrebam in delujem v skladu s svojo naravo. Ne čakam, da se izpraznim.

Želiš napolniti svojo baterijo? PRIJAVI SE NA E-NOVICE in prejmi BREZPLAČNO VAJO s katero boš napolnil/a svojo baterijo

PRIJAVI SE

Velikokrat poskrbiš za druge prej kot zase

Pomembnejši so partner, družina, služba, nakupi, avto … Oni so dragulj tvojega življenja in tako je prav. A kaj, ko zaradi njih, vseh obveznosti sebe postavljaš na 5., morda 10. ali celo 20. mesto.
Zmanjkuje ti časa in to občutiš na telesu. Bolečine, napetosti, slabo počutje. Velikokrat imaš zvečer tako malo energije, da dobesedno padeš v posteljo in zaspiš. Vrtiš se v začaranem krogu obveznosti, nezadovoljstvo se veča, slaba volja, negativne misli. Zakaj?

Ker imaš tako malo energije, ker ne poskrbiš zase. Spomnim te na to, kar si pozabila. Ko boš ti polna, srečna in sijoča, bodo tvoje misli pozitivne, telo se bo dobro počutilo in odnosi se bodo izboljšali. Baterija z nizkim nivojem energije je počasna, začne delati napake, ne dohaja trenutka …Polna baterija je odzivna, ustvarjalna, pretočna. Kaj izbereš? Ne dvomim, da raje drugo – POLNO BATERIJO.

Pomembna je notranja odločitev

Ko opaziš, da si brez energije, in morda si že dlje časa, je naslednji korak, da narediš spremembo. Usedi se sama s seboj in se pogovori. Morda to ne zadošča. Pogovori se s prijateljico, najbolje z nekom, ki je že šel skozi podobno izkušnjo.

Prvi pomemben korak je, da si priznaš. Da ne zmoreš, da si izčrpana, nezadovoljna. To je tvoje trenutno stanje, katerega pa lahko izboljšaš, če se za to odločiš. Ne odlašaj na jutri, naslednji mesec ali leto. Ne dovoli si, da se baterija popolnoma izprazni in te morda priklene na posteljo. Včasih je tudi to potrebno, da narediš spremembo.

Razporedi si svoj čas in v dan vključi dejavnost, ki te bo napolnila. Morda je ta dejavnost počitek, ki je za nas ženske ključnega pomena, da napolnimo svojo energijo.
Kje energijo dobivaš in kje energijo trošiš? Napiši si na list papirja in preberi na glas. Si s prebranim zadovoljna?

Je v tvoj vsakdan vključen počitek?
Dovoli si počivati. Ustavi se vsaj za 20 min na dan, uleži se na sedežno garnituro ali posteljo, zapri oči ali glej skozi okno v oblake. Počivaj, draga Ženska. To je tvoj čas, kjer se regeneriraš, sprostiš, umiriš. Napolniš baterijo.

Mene je življenje stisnilo v kot, in ne le enkrat. Želelo mi je sporočiti: Maja, ustavi se. Zdaj je čas, da poskrbiš zase. Kako pa poskrbiš zase? Tako, da se vprašaš: katere so moje potrebe v življenju, kaj me veseli in polni, kako si to lahko uresničim, kdaj? Lahko je karkoli, ob čemer tvoje srce zaigra in si srečna.

Najprej poskrbi za osnovne potrebe: spanec, pij dovolj vode, uživaj zdravo, svežo, sezonsko, raznoliko hrano, redno se gibaj, pojdi v naravo, nadihaj se svežega zraka, druži se s pozitivnimi ljudmi … Če želiš biti sijoča, zdrava in ljubeča, moraš najprej poskrbeti zase. Zadovoljiti svoje potrebe.

Poleg osnovnih potreb imaš ti svoje lastne. A poznaš jih samo ti. Raziskuj se, sprašuj, izkušaj, tako se boš bolj in bolj poznala in si poklonila to, kar potrebuješ. Najprej ti sebi. Začni pri sebi.
Nato pridejo na vrsto odnosi. Katere potrebe imam v odnosu? Kaj je tisto, kar ti resnično veliko pomeni? In v vsakem odnosu (partnerskem, prijateljskem, v službi …) je drugače. Ko imaš jasen odgovor, to izrazi. Izrazi to spoštljivo in jasno. Brez groženj, ultimatov ali iz občutka nemoči.

Vse to, o čemer pišem, zahteva od tebe čas. Je proces, ki traja vse naše življenje, zato bodi potrpežljiva in zaupaj. Brez pritiskanja in izsiljevanja. Počni to na mehek in prijazen način. Izziv, a ne? Je, toda preko izzivov se učimo. Se pilimo v najboljšo verzijo sebe.

Sprejmi odgovornost za svoje življenje in poskrbi zase. Dovoli si, to ti pripada. Ne dovoli, da se kronično izčrpaš. Pleši, riši, ustvarjaj, počivaj, pojdi v kino, privošči si slastno večerjo …
Napiši si spisek, postavi na vidno mesto in vsak dan izberi nekaj, kar te bo napolnilo. In tudi če pride kakšen dan, ko resnično nimaš časa ali ne zmoreš, nič zato, zelo kmalu bo nov dan, kjer bo čas zate. Zaobljubi si, da boš za svojo baterijo redno skrbela.
Jo redno polnila. Rekla sebi DA.