Bilka Baloh je svobodna raziskovalka, mentorica postenja in svetovalka na področju zdrave prehrane.

Tretje predavanje od serije štirih bo na temo:

Prehrana in življenjski slog za obdobje zima in zgodnja pomlad po principih ajurvede z Bilko Baloh

 

Bilka Baloh pravi: Ajurveda je moje življenje, ki ga tudi živim. Zaupam starodavni doktrini, ki je do promila natančna.

Zdravje in bolezen sta procesa. Bolezen je proces nenormalnega gibanja doš, medtem ko je zdravje proces njihovega normalnega delovanja. Ali povedano enostavneje, bolezenski proces se začne z motnjo došnega razmerja. Ko ajurveda govori o redu v telesu, na zahodu rečemo, da smo zdravi. Ko pri nas rečeno, da smo zboleli, ajurveda pa govori o neredu. Samo terminologija je nekoliko drugačna, ki zaznamuje trenutno porušeno stanje – Vikriti. Kadar je telo dlje časa pod stresom, fizičnim ali mentalnim, se pojavijo nevšečnosti na telesnem nivoju. Določeni kanali se zaprejo, Prana – življenjska energija je blokirana v določenem delu telesa. Zaustavi se tudi metabolni proces prehoda hranil najprej v limfo od tam pa v kri, ki prehranjuje vse naše vitalne organe, tkiva, mišičje, vezi, kosti in reproduktibne organe. Zima je še posebej neprijetna, ker večkrat posegamo po hrani, ki za nas ni primerna. Telo se upre na različne načine, vsaka doša pa se odzove drugače.

 

ZIMSKO – SPOMLADANSKO PREDAVANJE

nam bo razsvetlilo obdobje v katerem se nahajamo. Po naše je to zima (ter zgodnja pomlad), v ajurvedi pa ga imenujemo Kapha – Pita obdobje.

Vsebina poglobljenega predavanja:
 1. KATERI ORGANI SO POZIMI IN ZGODNJI POMLADI NAJBOLJ NA UDARU Kako vemo, da v našem telesu nekaj ne deluje pravilno – sistemska vnetja dihal, ki so pozimi najbolj na udaru, katera zelišča uporabljamo in kako neravnovesja rešujemo po naravni poti. ghee za suh nos, đal neti …Kapha doša je iz zemlje in vode. Pita je sestavljena iz elementa ognja in vode. Obdobje zime je obdobje počitka, miru in konteplacije. In traja do marca, nato preidemo v zgodnjo pomlad. Takrat so na udaru dihala, angine, gripe, prizadeti so raspiratorni organi. Pa tudi jetra in ledvica.
 2. NEGA TELESA V KAPHA – PITA OBDOBJU, za vsako došno razmerje je drugače. Razlaga Shata Dhauta Ghrita. Vata doša mora paziti, da je na toplem, pitta doša odlično prenaša mraz, kapha doša prav tako; vendar je vse odvisno od Prakritija ali stanja ob rojstvu in Vikritija trenutnega stanja – torej koliko in kje je naš sistem, organi porušeni. Jutranja higiena: Suho ščetkanje kože, revitalizacja kožnega epitela. Kdo naj žvrklja sezamovo, kokosovo in kdo sončnično olje.
 3. OKUSI ALI RASE Ajurveda med seboj razlikuje šest okusov; sladko, slano, kislo, pekoče, trpko in grenko. Vsak okus ima drugačen vpliv na zdravje in vsesplošno dobro počutje. Da bi dosegli popolno harmonijo, je priporočljivo, da vsak glavni obrok vključuje vseh šest okusov, razmerja med njimi pa je odvisna od posameznikove konstitucije. Isto živilo ima lahko drugačen okus glede na to, kje je bilo pridelano, kako je bilo pripravljeno ali kako sveže je. (recimo pesa). Zaradi tega je izredno pomembno, da zares okusimo hrano, ki jo uživamo. Prežvečimo! Okus namreč predstavlja doživetje, izkušnjo jedi. Da bi dosegli popolno harmonijo, ajurveda priporoča vključitev vseh šestih okusov v obrok, pri čemer se količine prilagajajo osebni konstituciji – RAZLAGA PO DOŠAH.
 4. MED se v ajurvedi uporablja terapevtsko, RAZLAGA KAKO. Katera hrana in zelišča v telesu grejejo in katera hladijo.
 5. POMEN FERMENTIRANE HRANE V OBDOBJU KAPHE – PITE za katere doše je primerna in za katere ni.
 6. PRIDOBIVANJE TELESNE TEŽE V OBDOBJU KAPHE – PITE RAZLAGA SLUZI IN BAKTERIJE FIRMIVUTES.
 7. KATERA DOŠA MORA POZIMI IN V ZGODNJI POMLADI UŽIVATI IZKLJUČNO KUHANO HRANO.
 8. KAKŠANO PREHRANO UVAJAMO V OBDOBJU KAPHE – PITE, katere žitarice, olja, stročnice, oreški etc, so najbolj primerni in so v tem obdobju na razpolago. In koliko.
 9. ZAKAJ SE IZOGIBAMO procesirani hrani.
 10. D vitamin in v kakšnih količinah.
 11. KAJ JE BASTI in kako ga pravilno izvajamo, razlaga. In kakšne bastije predlaga ajurveda za različne bolezni.
 12. PREČIŠČEVALNI PROGRAMI – PANČA KARMA ali postenje.
 13. ŠEST STOPENJ BOLEZNI: 1. Kopičenje, 2. Poslabšanje, 3. Širjenje, 4. odlaganje ali prepojitev, 5. Izrazitev, 6. Deformacija.
 14. HRANA ZA ZIMO IN ZGODNJO POMLAD PO DOŠAH.
 15. NEKAJ OSNOVNIH RECEPTOV ZA ZIMO IN ZGODNJO POMLAD PO DOŠAH.

 

Bilka Baloh 

Bilka Baloh je svobodna raziskovalka, mentorica postenja in svetovalka na področju zdrave in uravnotežene prehrane, v katero vpleta doktrino ajurvede. Sodeluje z uradno medicino in je včlanjena v nekaj svetovnih znanstvenih projektov.

Maja Kenda je povedala: Zelo priporočam, da se seznanite o tej naravni, starodavni medicini. Meni so njene smernice zelo izboljšale kvaliteto življenja.

Prispevek 10 eur, plačilo preko Trr Center Diha (vsi, ki imate plačamo online vadnino je dogodek vštet v ceno).
Predavanje bo potekalo preko Zooma. Začetek ob 19.00 uri (trajanje cca. 90 min. Zelo dobrodošla tudi vaša vprašanja).
Prijave obvezne do petka zvečer na centerdih@gmail.com (kasnejših prijav ne bomo upoštevali).Po prejetju plačila vam pošljemo link povezavo do predavanja.

 

Vedno dobrodošli in vse dobro še naprej.

 

PRIDRUŽI SE NAM NA DOGODKU: Prehrana in življenjski slog za obdobje zima in zgodnja pomlad po principih ajurvede

Error: Contact form not found.