Kako v času pomladi okrepiti zdravje s pomočjo ajurvede.

Drugo predavanje od serije treh bo na temo:

Prehrana in življenjski slog za obdobje pomladi po principih ajurvede z mag. Kajo Kastner Yadav

 

Ajurveda je znanost o življenju in najstarejši medicinski sistem na svetu. Čeprav izhaja iz področja Indije, njene 5.000 in več let stare zakonitosti o naravi in človeku veljajo po celem svetu enako. Skozi tisočletja delovanja je dokazala svojo veličino pri zdravstveni preventivi in zdravljenju na naraven način.
Ajurveda deluje holistično oz. celostno saj upošteva telo, um in dušo posameznika ter temelji na filozofiji povezanosti narave in človeka. Le usklajeno delovanje uma in telesa nas privede do sebe.

Veličastna znanost ajurvede nam prinaša enostavne rešitve, ki so usklajene z materjo Naravo. Sezonske spremembe se dogajajo po vsem svetu in ne le v oddaljeni Indiji, od koder ajurveda izvira. Zato si lahko z ajurvedo pomagamo in ponovno uglasimo svojo notranjost z naravnimi ritmi narave tudi v našem okolju.

 

Na drugem predavanju, v seriji treh, bomo spoznali osnove ajurvede s fokusom na priporočilih za obdobje pomladi (pozna zima).

 

 PREDAVANJE ZA PRIHAJAJOČE OBDOBJE POMLAD

Nam bo razsvetlilo obdobje v katerega vstopamo. Po naše je to pomlad, v ajurvedi pa ga imenujemo Kapha obdobje.

Kapha doša, ustvarja našo fizično strukturo in je odgovorna za rast tkiv in njihovo hranjenje. Kapha doša vlaži organe, tkiva in sklepe ter predstavlja tudi sluz, slino in reprodukcijske tekočine. Funkcije v njeni domeni so spomin, lubrikacija sklepov, zaščitna sluz organov in izmenjava plinov v pljučih. Je tudi limfa, mišice, maščobno tkivo; omogoča stabilnost, rast, moč, energijo ter spanje. Je lepilo, ki drži telo skupaj. Kapha je kreacija!

Elementa – voda in zemlja
Energija – struktura in lubrikacija
Temperament – stabilnost in hranjenje
Kvalitete – oljnata, hladna, težka, počasna, gladka, podobna glini in statična
Čas – 6:00 – 10:00 in 18:00 – 22:00, pozna zima in pomlad, otroštvo
Lokacija – želodec in prsni koš

Kapha doša značilnosti:
Kapha osebe imajo močno in težko telo, kosti in sklepe, okrogel obraz, velike oči, močne trepalnice in gumbast nos. Njihovi nohti in lasje so močni, koža je vlažna in porcelanasta. Velikokrat so sramežljive osebe, mirne, več poslušajo kot govorijo, so potrpežljive, vzdržljive, počasne, tudi lene in raje sledijo kot vodijo. Vedno so nasmejane, zelo tolerantne, postavljajo druge pred sebe, rade pomagajo in ljubijo rutino. Brez kaphe ni ljubezni, stabilnosti in rasti.

Kaj bomo izvedeli na predavanju?

Na predavanju bomo izvedeli, kako v ajurvedi gledamo na človeka in na sedem osnovnih psihofizičnih tipov ter izvedeli kaj so doše. Poudarek bo na izvajanju domačega detoxa, zeliščih za to obdobje in seveda prehrani. Ter katere čistilne tehnike nas lahko podprejo in okrepijo.
Dobili bomo nov vpogled v telesne funkcije ter vzroke za bolezni. Bolezen se razvija v šestih stopnjah bolezenskega procesa, preden se popolnoma izrazi. S poznavanjem znakov, lahko pravočasno ukrepamo in delujemo preventivno. Z metodami ajurvedske diagnostike poiščemo vzrok neravnovesja, ga odpravimo in z naravnimi pristopi vzpodbudimo telo, da samo vzpostavi ravnovesje oz. zdravje.

Prejeli boste praktične nasvete, kako podpreti in okrepiti telo v pomladnem času ter katera hrana, zelišča, telesni položaji, tehnike in rutine pripomorejo k boljšemu psiho-fizičnemu zdravju.

 

Kaja Kastner Yadav 

Predavanje bo vodila mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. svetovalka ajurvede in učiteljica joge. Jogo uči od leta 2004, ko je tudi spoznala ajurvedo. Študirala je pri dr. Vasant Ladu na Ajurvedskem Inštitutu v ZDA ter se izpopolnjevala tudi v Indiji in Nemčiji. Je članica ameriškega združenja NAMA. Od leta 2014 vodi in deluje v centru Ajurjoga – center ajurvede in joge, kjer predava na enoletnih izobraževanjih iz ajurvede in učiteljskem tečaju joge, piše članke iz teh dveh področij, uči jogo ter opravlja individualna ajurvedska svetovanja. Več pa na: https://ajurjoga.si/

Prispevek: 20 eur (za vse, ki ste del zaprte Fb skupine Center Diha 2023-2024 je predavanje brezplačno).
Kdaj: Petek, 16.2. 2024. Predavanje bo potekalo preko Zooma. Začetek ob 18.00 uri (trajanje cca. 90 min. Zelo dobrodošla tudi vaša vprašanja). Če se predavanja ne morete udeležiti na dan dogodka, bo posnetek na voljo 14 dni.
Prijave obvezne do četrtka zvečer. Po prejetju plačila, na dan dogodka, vam pošljemo Zoom link povezavo do predavanja.

 

Vedno dobrodošli in vse dobro še naprej.

 

PRIDRUŽI SE NAM NA DOGODKU: Prehrana in življenjski slog za obdobje – pomlad