Kako v času poletja okrepiti zdravje s pomočjo ajurvede.

Zadnje predavanje od serije treh bo na temo:

Prehrana in življenjski slog za obdobje poletje po principih ajurvede z mag. Kajo Kastner Yadav

 

Ajurveda je znanost o življenju in najstarejši medicinski sistem na svetu. Čeprav izhaja iz področja Indije, njene 5.000 in več let stare zakonitosti o naravi in človeku veljajo po celem svetu enako. Skozi tisočletja delovanja je dokazala svojo veličino pri zdravstveni preventivi in zdravljenju na naraven način.
Ajurveda deluje holistično oz. celostno saj upošteva telo, um in dušo posameznika ter temelji na filozofiji povezanosti narave in človeka. Le usklajeno delovanje uma in telesa nas privede do sebe.

Veličastna znanost ajurvede nam prinaša enostavne rešitve, ki so usklajene z materjo Naravo. Sezonske spremembe se dogajajo po vsem svetu in ne le v oddaljeni Indiji, od koder ajurveda izvira. Zato si lahko z ajurvedo pomagamo in ponovno uglasimo svojo notranjost z naravnimi ritmi narave tudi v našem okolju.

Na zadnjem predavanju, v seriji treh, bomo spoznali osnove ajurvede s fokusom na priporočilih za obdobje poletje.

 

 PREDAVANJE ZA PRIHAJAJOČE OBDOBJE – POLETJE

Poletje že trka na vrata s postopoma toplejšimi dnevi. Odvisno od vaše konstitucije vam lahko poletje ojača notranji občutek harmonije ali pa poslabša katero izmed vaših težav. Ajurveda obravnava poletje kot čas pitta doše.

Pitta doša:

Pitta doša je odgovorna za transformacijo na prvem mestu hrane, ne smemo pa pozabiti tudi na vtise, misli, čustva in občutke. Tudi ti se morajo preoblikovati v čisto zavedanje. Ajurveda nas uči, da pitta vlada očem, koži, jetrom, krvi in tankemu črevesju. Funkcije v njeni domeni so prebava, absorpcija in asimilacija.

Elementa – ogenj in voda
Energija – transformacija
Temperament – vodenje in intelekt
Kvalitete – vroča, ostra, oljnata, lahka, se širi, ostrega vonja
Čas – 10:00 – 14:00 in 22:00 – 02:00, poletje, zrelo obdobje
Lokacija – tanko črevo

 

Pitta doša značilnosti:

Osebe s pitta konstitucijo so srednje rasti, s srednje grajenimi mišicami, imajo občutljivo, svetlo ali pegasto kožo. Njihove obrazne poteze so ostre, imajo prodorne modre ali zelene oči, velikokrat nosijo očala, lasje so ravni in svetleči, lahko zgodaj osivijo ali dobijo plešo. Njihov metabolizem je hiter. Pitta osebe so vroče tako telesno kot po temperamentu. Pitta osebe so dobro organizirane, rade planirajo in sledijo načrtom. Njihova analitična narava jih vodi do podrobnega spraševanja in razumevanja preden se karkoli odločijo. Pitta osebe so zelo inteligentne, tekmovalne, izjemni voditelji saj navdušujejo in učijo druge ljudi. Te osebe ne potrebujejo zunanjih vzvodov in pritiskov pri delu, saj imajo notranjo naravnanost, ki jih vodi naprej. Zato se težko podrejajo in najbolje delujejo samostojno.

 

Kaj bomo izvedeli na predavanju?

Kaj po ajurvedi prinaša poletje, kakšna je naprimernejša dnevna rutina, prehrana ter napitki ter zelo pomembno čemu se je potrebno v teh vročim dnevih  izogibati. Spoznali boste, katere so najboljše dihalne in telesne prakse ter katera zelišča uživati.
Vse to bo pripomoglo, da se vam ne bomo pojavljale tipične poletne tegobe in bolezni. Hkrati z upoštevanjem teh nasvetov in smernic bo telo dobilo podporo za nato novi prehod iz poletja v jesen.

 

 

Kaja Kastner Yadav 

Predavanje bo vodila mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. svetovalka ajurvede in učiteljica joge. Jogo uči od leta 2004, ko je tudi spoznala ajurvedo. Študirala je pri dr. Vasant Ladu na Ajurvedskem Inštitutu v ZDA ter se izpopolnjevala tudi v Indiji in Nemčiji. Je članica ameriškega združenja NAMA. Od leta 2014 vodi in deluje v centru Ajurjoga – center ajurvede in joge, kjer predava na enoletnih izobraževanjih iz ajurvede in učiteljskem tečaju joge, piše članke iz teh dveh področij, uči jogo ter opravlja individualna ajurvedska svetovanja. Več pa na: https://ajurjoga.si/

Prispevek: 20 eur (za vse, ki ste del zaprte Fb skupine Center Diha 2023-2024 je predavanje brezplačno).
Kdaj: Petek, 31.5. 2024. Predavanje bo potekalo preko Zooma. Začetek ob 18.00 uri (trajanje cca. 90 min. Zelo dobrodošla tudi vaša vprašanja). Če se predavanja ne morete udeležiti na dan dogodka bo posnetek na voljo 14 dni.
Prijave obvezne do četrtka zvečer. Po prejetju plačila, na dan dogodka, vam pošljemo Zoom link povezavo.

 

Vedno dobrodošli in vse dobro še naprej.

 

PRIDRUŽI SE NAM NA DOGODKU: Prehrana in življenjski slog za obdobje – poletje

PRIJAVI SE IN REZERVIRAJ SVOJE MESTO