Kako v času jeseni in zgodnje zime okrepiti zdravje s pomočjo ajurvede.

Prvo predavanje od serije treh bo na temo:

Prehrana in življenjski slog za obdobje jesen in zgodnja zima po principih ajurvede z mag. Kajo Kastner Yadav

 

Ajurveda je znanost o življenju in najstarejši medicinski sistem na svetu. Čeprav izhaja iz področja Indije, njene 5.000 in več let stare zakonitosti o naravi in človeku veljajo po celem svetu enako. Skozi tisočletja delovanja je dokazala svojo veličino pri zdravstveni preventivi in zdravljenju na naraven način.
Ajurveda deluje holistično oz. celostno saj upošteva telo, um in dušo posameznika ter temelji na filozofiji povezanosti narave in človeka. Le usklajeno delovanje uma in telesa nas privede do sebe.

Na prvem predavanju, v seriji treh, bomo spoznali osnove ajurvede s fokusom na priporočilih za obdobje jesen – zgodnja zima.

 

JESENSKO PREDAVANJE

Nam bo razsvetlilo obdobje v katerem se nahajamo. Po naše je to jesen, v ajurvedi pa ga imenujemo Vata obdobje.

Vata doša, ki je spremenljiva kot smer vetra, bo najbolj negativno vplivala na osebe, ki nimajo rutine pri hranjenju in spanju. S svojimi kvalitetami bo motila našo notranjo energijo ali prano, kar lahko vodi v anksioznost, živčnost, nespečnost, zaprtost, suho blato, napenjanje ali suho kožo.

Na našo srečo ponovno odkrivamo tisočletna znanja ajurvede, ki so preživela različne instant vede in trende. Veličastna znanost ajurvede nam prinaša enostavne rešitve, ki so usklajene z materjo Naravo. Sezonske spremembe se dogajajo po vsem svetu in ne le v oddaljeni Indiji, od koder ajurveda izvira. Zato si lahko z ajurvedo pomagamo in ponovno uglasimo svojo notranjost z naravnimi ritmi narave tudi v našem okolju.

Kaj bomo izvedeli na predavanju?

Na predavanju bomo izvedeli, kako v ajurvedi gledamo na človeka in na sedem osnovnih psihofizičnih tipov ter izvedeli kaj so doše. Dobili bomo nov vpogled v telesne funkcije ter vzroke za bolezni. Bolezen se razvija v šestih stopnjah bolezenskega procesa, preden se popolnoma izrazi. S poznavanjem znakov, lahko pravočasno ukrepamo in delujemo preventivno. Z metodami ajurvedske diagnostike poiščemo vzrok neravnovesja, ga odpravimo in z naravnimi pristopi vzpodbudimo telo, da samo vzpostavi ravnovesje oz. zdravje.

Prejeli boste praktične nasvete, kako podpreti in okrepiti telo v hladnejših mesecih ter katera hrana, zelišča, telesni položaji, tehnike in rutine pripomorejo k boljšemu psiho-fizičnemu zdravju.

 

Kaja Kastner Yadav 

Predavanje bo vodila mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. svetovalka ajurvede in učiteljica joge. Jogo uči od leta 2004, ko je tudi spoznala ajurvedo. Študirala je pri dr. Vasant Ladu na Ajurvedskem Inštitutu v ZDA ter se izpopolnjevala tudi v Indiji in Nemčiji. Je članica ameriškega združenja NAMA. Od leta 2014 vodi in deluje v centru Ajurjoga – center ajurvede in joge, kjer predava na enoletnih izobraževanjih iz ajurvede in učiteljskem tečaju joge, piše članke iz teh dveh področij, uči jogo ter opravlja individualna ajurvedska svetovanja. Več pa na: https://ajurjoga.si/

Prispevek: 20 eur (za vse, ki ste del zaprte Fb skupine Center Diha 2023-2024 je predavanje brezplačno).
Kdaj: Petek, 3.11. 2023. Predavanje bo potekalo preko Zooma. Začetek ob 18.00 uri (trajanje cca. 90 min. Zelo dobrodošla tudi vaša vprašanja).
Prijave obvezne do četrtka zvečer. Po prejetju plačila, na dan dogodka, vam pošljemo link povezavo do predavanja.

 

Vedno dobrodošli in vse dobro še naprej.

 

PRIDRUŽI SE NAM NA DOGODKU: Prehrana in življenjski slog za obdobje jesen in zgodnja zima po principih ajurvede