V septembru  se začenja  MBSR – 8 tedenski tečaj za celostno obvladovanje stresa s pozornostjo

Mindfulness za »prave moške« … in seveda tudi za ženske!

Tečaj za celostno obvladovanje stresa s pozornostjo
(Mindfulness-based stress reduction – MBSR)

Osemtedenski tečaj MBSR bosta skupaj vodila dva moška, zdravnik in bivši vojak-specialec, za vse, ki se bi radi naučili tehnike mindfulness (pozornost), da bi boljše ukrepali v težkih situacijah sodobnega življenja. Naša življenjska pot običajno poteka drugače, kot smo si želeli in pogosto se najdemo v stresnih privatnih in službenih situacijah. Z našim tečajem ciljamo tudi na moško populacijo, za katero so vaje zbranosti, odločnosti, fokusiranja, ciljanosti in koncentracije, kot jih vadimo pri meditaciji, zelo koristne pri spopadanju z vsakodnevnimi izzivi.

Program celostnega obvladovanja stresa s pozornostjo je utemeljil ameriški profesor dr. Jon Kabat-Zinn leta 1979 pod imenom MBSR (Mindfulnes Based Stress Reduction), kot metodo pa so MBSR razvili in jo znanstveno proučujejo, utemeljujejo in učijo na Medicinski fakulteti Univerze v Massachusettsu (Umass). Uporabljajo jo tudi bolnišnicah in za terapevtske namene. Osemtedenski tečaj MBSR je eden najbolj raziskanih programov za odpravljanje stresa, ki temelji na razvijanju in uporabi čuječe pozornosti v vsakdanjem življenju. Oblikovan je tako, da pomaga pri učenju novih načinov soočanja s težkimi fizičnimi občutki, čustvi in razpoloženji.

Pozornost je zavedanje sedanjega trenutka – zavedanje o tem, kar v tem trenutku je, in vzdrževanje pozornosti. Kot zunanji opazovalec se radovedno zavedate svojega doživljanja v tem trenutku, kakršnokoli že je, ga opazujete in sprejemate, ne da bi ga poskušali spremeniti, mu ubežati ali ga ocenjevati. Pozornost je močno orodje za spoprijemanje s težavami v vsakdanjem življenju. S pozornostjo se naučite sprejemanja odgovornosti za vse, kar se vam dogaja, ter sistematičnega in zavestnega obvladovanja svojega odzivanja na stres, bolečino, bolezni in na zahteve, ki jih pred vas postavljata vsakdan, življenje.

Tečaj bosta vodila: dr. Joachim Gross, dr. med., specialist za medicino dela, certificiran MBSR učitelj in Emil Kopatin, bivši pripadnik elitnih vojaških enot, učitelj joge in borilnih veščin

Ljudje se v ta tečaj vključijo iz različnih vzrokov:

• stres zaradi službe, družine, finančnih vzrokov, nezadovoljstvo v življenju,
• kronične bolečine ali bolezni,fibromialgija (revma mehkih tkiv, mišic),
• rak,bolezni srca, želodčne in črevesne težave, visok krvni tlak, glavoboli,
• anksioznost in panični napadi, motnje spanja, kronična utrujenost,
• in še mnogo drugih zdravstvenih težav.

Katere dolgoročne učinke prinaša metoda MBSR?

• več energije in entuziazma,
• več sproščenosti,
• več notranje umirjenosti,
• jasnost in stabilnost,
• povišano samozavest,
• povečano sposobnost obvladovanja stresnih situacij,
• boljše psiho-fizično počutje in zdravje.

Izvajanje metode vas poveže s prirojenim potencialom za samozdravljenje, ki ga imamo vsi. Spodbuja vašo sposobnost, da gojite utelešeno modrost in samospoštovanje. Uči vas, da čuječe živite življenje in se soočate z vsem, kar se pojavi, z integriteto, jasnostjo in odkrito prisotnostjo. Vabimo vas, da skupaj z nami poiščete ravnovesje in se zavestno vključite v upravljanje svojega življenja.

Tečaj vključuje:

• meditacije v sedečem in ležečem položaju,
• meditacijo s hojo,
• gibalne vaje za vadbo pozornosti z elementi joge in borilnih veščin,
• skupinske pogovore in razprave s ciljem povečanja pozornosti v vsakdanjem življenju,
• navodila za posameznika,
• vsak dan domačo nalogo,
• vadbo doma s CD-jem ali MP3-jem,
• en osebni sestanek z dr. Joachimom Grossom pred začetkom ali med potekom delavnice.

30-minutni sestanek s dr. Joachimom Grossom vsebuje:

• pogovor o zdravstvenem stanju posameznika (prinesite izvide, če jih imate),
• pogovor, kako obvladati zdravstvene težave skozi delavnico.

Udeleženci vseh osem tednov redno izvajate vaje doma (od 30 do 45 min dnevno, 6 dni v tednu). Na ta način usvojite nove pristope za soočanje s stresom in jih kasneje, ko program zaključite, lahko po svojih zmožnostih in željah vključujete v svoje življenje.

Ob morebitnih vprašanjih glede izvajanja vaj doma lahko v času 8-tedenskega tečaja kontaktirate dr. Grossa in Emila Kopatina po elektronski pošti. Z veseljem vas bova usmerila in odgovorila na vprašanja.

Cena osemtedenskega tečaja MBSR je 250 eur. Tečaj je sestavljen iz 8 srečanj po 2 uri in 15 minut in enega celodnevnega srečanja, ki traja 6 ur. Dve mesti na skupino sta na voljo po znižani ceni 195 eur (študenti do 26 let brez redne zaposlitve, upokojenci, brezposelni). Cena vključuje udeležbo na vseh rednih srečanjih, avdio posnetke, video posnetek vodene vadbe – joge in druge materiale za vadbo doma.

V času udeležbe 8-tedenskega tečaja se lahko brezplačno pridružite redni vadbi Celostne joge (1x tedensko) v centru DIH in meditaciji mediZen pri dr. Grossu.

Datumi in lokacija srečanj: Srečanja bodo potekala ob sredah od 17.00 do 19.15. Prvo srečanje bo 25.9.2019 (in nato 8 zaporednih sred razen v krompirjevih počitnicah) v mediZen-u (pri Dr. Grossu), Šmarska cesta 5d, Koper, v jezikovni šoli NISTA, 2. nadstropje. Celodnevno srečanje bo potekalo v soboto 9.11.2019 od 10. do 17. ure.

Dodatne informacije na tel: Emil Kopatin, 040 883 015, web: www.centerdih.si www.medizen.info

Predhodne prijave so obvezne do 21.9.2019 na: centerdih@gmail.com. Prijava je potrjena s plačilom kotizacije v znesku 100 eur na TRR DIH centra. Prijave sprejemamo do zapolnitve razpoložljivih mest. Število mest je omejeno na 12. Ob prijavi prejmete vsa dodatna navodila in usmeritve.