Ko sem razumela, da je varnost na vseh področjih življenja zelo pomembna, sem začela delati spremembe.

Ko se počutiš varna si dovoliš biti lahkotna in sproščena

Tudi sama sem se skozi življenje zaprla in ostala v svoji navidezno varni luknjici veliko let. Luknjica je bila tesna, polna dvomov in strahov. V mladostniških letih sem velikokrat slišala od svojih najbližjih, da moram biti nekaj kar pa nisem bila jaz.

Spominjam se časa, ko sem se odločala kam v srednjo šolo. Sedela sva sedela za kuhinjsko mizo in ko sem mu izrazila, da si želim na trgovsko šolo je s pestjo udaril po mizi. Ti pa že ne boš rezala salam v trgovini! Ni se strinjal z mojo željo. Sam si je želel, da postanem uspešna, da se sliši pomembnost našega priimka. Počutila sem se nemočna, nesprejeta. To je eden od primerov, ki so me pripeljati do tega, da sem začela ugajati. Posledično sem začela zanikati sebe, nisem prisluhnila svojim željam, potrebam, utišala sem svoj notranji glas oziroma intuicijo.

Ker sem bila zmedena, nisem vedela kaj točno si želim, sem raje kot sebi prisluhnila drugim, drugim dala svojo moč. Če nisem upoštevala usmeritev ljudi okoli sebe sem se počutila krivo.Začarani krog iz katerega pa lahko izstopimo. Vsi mi imamo to moč, tudi ti.

Prijavi se na e-novičke in prejmi 11-minutno meditacijo, s katero se boš umirila in našla stik s sabo.

PRIJAVI SE

Kako lahko izstopiš iz začaranega kroga?

Velikokrat nas življenje stisne v kot, nam na pot pripelje težko izkušnjo, ki nas želi zdramiti iz dolgega spanca z namenom, da začnemo razmišljati s svojo glavo, začnemo živeti sebe.

To se zgodi spontano, naravno tako, kot se roža, ko je pravi trenutek, odpre. Vsak od nas se odpre v svojem ritmu, svojem času. Da si dovolimo živeti v skladu z našo naravo, kar tudi pomeni se odpreti in z odprtim srcem živeti se moramo, predvsem ženske, počutiti varne. Potrebujemo varno okolje, da se lahko izrazimo, sprostimo, ustvarjamo to kar nas veseli in izpolnjuje.

Vse od rojstva naprej smo potrebovale varnost, ljubezen in zavetje svojih staršev, svojih najbližnjih, okolice, da smo se razvile v funkcionalno odrasle osebe. Pa smo?
Kolikokrat si se morda počutila ne-varna v svoji družini, s partnerjem, v različnih okoljih. Manj, kot si bila v svojem otroštvu deležna zgoraj omenjenih kvalitet večkrat si se, se počutiš v življenju ne-varna.

Ko se počutimo ne-varne je naše telo v stresnem odzivu, srce hitreje bije, dihanje je oslabljeno, telo se zakrči, hormoni podivjajo (adrenalin, kortizol). Naše telo je pripravljeno za borbo. Če se to zgodi vsake toliko ni nič narobe, težava nastane, ko smo v takem stanju dlje časa, kar privede do zdravstvenih težav.
Si vedela, da tudi napeta mišica potrebuje varen način delovanja, da se lahko sprosti?

Spominjam se dneva, ko sem ga spoznala, enega od mojih učiteljev. Pogovarjala sva se in ob njem sem se počutila zelo varno. V ničemer me ni želel spremeniti, sprejel me je tako kot sem, bil je topel in jasen v besedah ter dejanjih. Ob njem sem se počutila sproščeno. O kako prijeten občutek, ki me je pozitivno zaznamoval.

Začela sem se opazovati kje, s kom se počutim varno ali ne.

Ter zakaj se tako počutim? Ali imam razlog ali ne? Vprašanja, ki so me gnala, da se raziskujem. Da najdem odgovor in tako počasi spoznavam kdo sem, kaj si želim, katere so moje potrebe, katere darove sem prinesla na ta svet, to življenje.
Tako sem se bolj in bolj začela počutiti varno, ne glede na zunanje okoliščine. Začela sem verjeti vase, zaupati življenju.

Danes vem, da potrebujem notranjo in zunanjo varnost, da lahko živim polno, kvalitetno življenje.

Potrebovala sem enormno količino varnosti, da sem se začela spreminjati, da sem si dovolila zacveteti. Potrebujem varen dom, varne misli, varen partnerski odnos, odnose in tudi okolje. In zato lahko danes bolje razumem tebe, da tudi ti, enako kot jaz, potrebuješ varnost, da se lahko omehčaš, sprostiš, narediš korak naprej, narediš spremembo.

Zato je ena od mojih največjih prioritet pri učenju varnost, da se počutiš ob meni varna, sprejeta, slišana, razumljena. Da vadbo izvajaš varno.

Ko se počutiš varno se lahko sprostiš. Ko se sprostiš odložiš vse napetosti, skrbi, težo iz svojega psiho-fizičnega telesa. Zastala energija steče, prebudi se proces samozdravljenja.

Pomisli kje, s kom v kakšnem okolju se počutiš varno. Kako se v takem okolju odzivaš, deluješ? Ti varno okolje prinaša prijetnost, sproščenost, mir, svobodo, srečo?
Vsem nam želim, da so naša življenja prežeta z varnostjo in tudi takrat, ko zunanja situacija ni varna, da se čim prej usmerimo k rešitvi, da se premaknemo v varno okolje in se sprostimo, lahkotno zaživimo.

Naj ti naštejem nekaj življenjskih primerov, kjer se usmeriš k rešitvi:
– zunaj se pripravlja neurje in ti si na prehodu v naravi. Počutiš se neprijetno. Kaj boš naredila, da se boš počutila prijetno, varno? S hitrimi koraki se boš odpravila proti domu.
– na parkirišču pred službo se ti približa omamljena oseba in te začne neprijazno ogovarjati. Kaj boš naredila? Boš dovolila, da nadaljuje ali se boš oddaljila od njega? S katerim dejanjem se boš počutila bolj varno?
– v službi avtoritativna oseba z besom pristopi do tebe, ni prvič. To je zelo neprijetna situacija kjer se lahko skriješ v luknjico, se pomanjšaš ali pa se obrneš vase, najdeš notranjo moč in se postaviš zase. Morda bo to izziv toda dolgoročno se boš počutila varno, ker si se postavila zase. Če se to ne neha je rešitev, da si najdeš drugo službo.

Draga ženska vabljena, da poskrbiš zase in dovoliš, da drugi poskrbijo zate.

Dih center prisotnosti je varen prostor, kjer si lahko to kar si, kjer si slišana, razumljena in vodena na čuječ, prisoten način.

Da pa se boš počutila tako tudi doma, imam zate pripravljenih 7 meditacij za občutek varnosti in notranjega miru, ki ti bodo pomagale do večjega stika s svojo ženstvenostjo, ki se bo nato izražala v ustvarjalnosti, izboljšanju odnosov in bolj čutnega in čuječega ravnanja s svojim telesom.

Vabim te, da klikneš na povezavo in si prebereš več o 7 meditacijah za občutek varnosti in notranji mir https://online.centerdih.si/tecaji/7-meditacij-za-7-dni/

Prijavi se na e-novičke in prejmi 11-minutno meditacijo, s katero se boš umirila in našla stik s sabo.

PRIJAVI SE