Če v tvojem telesu vrejo vsebine, ki bi jih rad(a) izrazil(a), ker jih ni moč ubesediti in če želiš z gibanjem raziskovati in “izplesati” svoje arhetipe, potem je ta delavnica pravo darilo zate!
Vabljeni v petek 31.03. od 17:00 do 22:00 ure.

Arhetipi

Delavnica je sestavljena iz prepleta meditativnih in plesnih tehnik kot so kundalini meditacija, joga, sodobni ples, avtentično gibanje in kontaktna improvizacija. Skozi skupinsko analizo arhetipov (dialog, ogled videov in plesno – gibalna improvizacijska orodja) boste zapletene notranje vsebine lažje besedno in gibalno izrazili. Ozavestili boste različne kvalitete gibanja, vaše plesno-gibalne potenciale in se igrali z utelešanjem izbranih arhetipskih vsebin. Delavnica vodi v kolektivni improviziran ples, kjer vsak posameznik lahko izrazi arhetipe skozi različne kreativne izraze individualno, v paru in skupini.

Kaj so arhetipi?
Arhetipi so univerzalni vzorci obnašanja, njihovo ozaveščanje pa vam lahko pomaga bolje razumeti sebe in spremeniti načine odzivanja v vsakodnevnem življenju. Besedo arhetip je v psihologijo vpeljal Carl Gustav Jung, švicarski psiholog in psihiater. Arhetipi so splošni simboli, ki se ne pojavljajo v neposredni obliki, pač pa so dostopni vsem ljudem skozi nezavedno, umetnost, mitologijo, religijo, sanje in domišljijsko dejavnost. Jung je menil, da je podzavest najbolj avtentičen del človekove osebnosti, njeno bistvo, njeno vsebino pa lahko razumemo samo intuitivno in s simboli. Arhetipi v sodobnem svetu živijo v pravljicah, filmih, zgodbah različnih narodov in kultur in imajo podobne – univerzalne elemente. Že Jung je opisal veliko temeljnih arhetipov kot npr. arhetip matere, očeta, starega modrijana, boga, otroka, magične moči, rojstva, ponovnega rojstva, smrti, junaka itd.

Zakaj je delo z arhetipi pomembno in potrebno?
Ko pri sebi prepoznaš, ozavestiš in utelesiš arhetipe, ki jih nezavedno živiš, jim daš možnost in moč, da celostno zaživijo. Obenem postaneš gospodar njihovih senčnih vidikov, ki ogrožajo uresničevanje tvojega notranjega poslanstva. Na ta način se spopadeš z iluzijami : o samem sebi, ljudeh in svetu okoli nas. Razviješ sposobnost za prepoznavanje neustreznih identifikacij. Pri utelešanju arhetipov gre pravzaparav za neke vrste razpletanje kompleksnih in zapletenih vsebin naše notranje narave.

Ta delavnica vam ponuja orodja za:
#odkrivanje raznovrstnosti organskih gibalnih izrazov telesa
#izboljšanje odzivnosti v življenjskih situacijah, kjer je potrebna improvizacija
#ozaveščenje o arhetipih, ki jih vsi živimo in kako uporabljati njihove kvalitete v vsakodnevnem življenju
#uravnovešanje čustvenih stanj v vsakdanjem življenju
#izboljšanje vaše moči in prepoznavanje in branje nebesedne komunikacije
#razširjanje vaše percepcije in imaginacije
# razumevanje psiholoških procesov skozi direktno izkušnjo utelešanja – razumevanje miselnih konceptov na telesni ravni

Igralcem in performerjem pa lahko pomaga pri:
# ustvarjalnem procesu grajenja in razčlenjevanja gledaliških likov in karakterjev
# večji odzivnosti in iznajdljivosti v nepredvidljih situacijah na odru, kadar je treba improvizirati
# izboljšanju raznovrstnosti, senzitivnosti ter artikulaciji izrazov gibanja telesa
# izboljšanju teatralnosti in uravnovešanju notranjih čustvenih stanj na odru

Urnik
17:00 – 18.00 Kundalini meditacija
18:00 -19:00 ogrevanje, ples
19:00 – 20:00 obravnava 2 univerzalnih arhetipov : otrok in saboter
pol ure pavze za prigrizek
20:30 – 22:00 Udeleženci sami izberejo arhetip na katerem bi želeli delati in pred pričetkom delavnice sporočijo svojo izbiro Sandri.
nabor predlogov: iskalec, upornik, klovn, narcis, atlet, umetnik, uničevalec, mediator, vizionar, intelektualec, zdravitelj, negovalec, intelektualec…..itd.

Delavnica je primerna za vse ljudi, ki se radi izražajo skozi gib in telo. Predhodno znanje ni potrebno. Na delavnici medsebojno širimo zavedanje, osvobajamo ustvarjalni potencial in razvijamo teatralnost, ki jo vsak posameznik nosi v sebi. Edino kar potrebujete je odprtost duha, radovednost, volja po gibanju in pogum za brskanje po lastnih notranjih pokrajinah.

Potrebuješ udobno oblačilo, boso nogo in prigrizek.
Ob prijavi napiši kdo si, koliko si star(a), zakaj te plesna improvizacija z arhetipi zanima in kakšna so tvoja pričakovanja (kaj želiš dobiti, spoznati, se naučiti).

CENA DELAVNICE: 60 EUR
Udeleženci Fičotreningov imajo 10% popust
Prvi trije prijavljeni imajo 10% popust

Obvezne predhodne prijave na: sandra.anais.vidim@gmail.com ali centerdih@gmail.com

Več info o izkušnjah in delu Sandre Anais beri na:
http://sandraanaisvidim.wixsite.com/dance-ecology/about-me

VIDEO GALERIJA
ARCHETYPES


THE ESSENCE OF THE UNKNOWN

THE REBEL