Ki me je še malo bolj popeljala v globino sebe.

Poleg čiščenje zobnega kamna mi je zobna higieničarka predstavila tudi, kako se optimalno oziroma pravilno ščetka zobe (to je bilo všeto v ceno). Prijela je zobno ščetko in mi z zelo nežnimi, krožnimi gibi mehko poščetkala po zobeh. Poudarila je NEŽNO in tudi držanje ščetke naj bo tako.

In tukaj se je zame zgodilo razsvetljenje?

Do tega trenutka sem zelo močno držala ščetko in kar intenzivno, dokaj močno drgnila po zobeh.
In nato…

Ko sem po obisku zobarja zvečer v svoji kopalnici primla za mojo ščetko, tokrat na drugačen način in si nežno začela umivati zob za zobom sem začutila v sebi globlji mir. Doživela sem popolnoma drugačno izkušnjo. Nežen prijem, nežno in upočasnjeno ščetkanje me je omehčalo, me je ustavilo, umirilo in predvsem prestavilo v sedanji trenutek. Nič več hitenja, moči in razmišljanja kaj me čaka v dnevu.

Ponovno sem dobila potrditev, kako bolj intenzivno, v tem primeru prijetno, čutno in prisotno izkušnjo ponuja upočasnjenost.
Zame je zdaj postalo ščetkanje zob pristan, kjer si dam dovoljenje, da se upočasnim, se v telesu in umu omehčam. Zobek za zobkom zdaj nežno krožim.

Spominjam se izobražezanj MBSR: Metoda za celostno obvladovanje stresa, kjer je bila ena od nalog, da se v eni svoji dnevni rutini upočasnimo in smo polno prisotni. Takrat sem si izbrala ščetkanje zob. Toda šele danes, po nekaj letih sem resnično to doživela, doživljam.

Sem velika zagovornica upočasnjevanja, nežnosti, lahkotnosti, predvsem, ker sama to potrebujem in ker zaradi hitrega in zelo aktivnega in posledično stresnega življenje vsi to potrebujemo.

Vnesi v tvoja vsakdanja opravila (tuširanje, hranjenje, vožnja z avtomobilom, morda likanje…) malo več lahkotnosti, iz pete brzine prestavi v tretjo, morda ti rata v prvo in polno doživljaj to kar počneš. Morda boš imela pri tem izziv, morda ti bo šlo na živce, ti bo kar neki ali ne boš zmogla…Samo nadaljuj in prišel bo dan, tako kot pri meni, ko boš zaznala spremembo, ki te bo motivirala, da samo nadaljuješ.

Moje ščetkanje zob se je zdaj podaljšalo za 1x. Marsikdo reče, da nima toliko časa. Pa res nimamo 5 min več zase?

Naj nam ne bo odveč si skozi dan vzeti nekaj minut več časa za stvari, ki nas vodijo v DOBRO počutje uma in telesa.
Najprej začni z enim opravilom, nato počasi dodaj še kakšno…

Kvaliteta življenja se ti bo spremenila in to na bolje.

Maja