Kaj joga je

Joga je celostni pogled na življenje, ki stremi k uravnoteženemu in zdravemu življenju. Izvira iz Indije in je poznana že več tisoč let. Etimološki pomen besede »joga« izhaja iz sanskrtskega korena »yuj«, kar pomeni, združiti, integrirati, povezati skupaj.

Preprosto lahko rečemo, da je joga integracija telesa, uma in duha s ciljem, uresničiti celosten potencial človeka; nasproti mehanskemu in nezavednemu načinu življenja v katerem človeški potenciali ostajajo neizkoriščeni.

Za tiste, ki se želite poglobiti v razumevanje JOGE preberite tukaj.

VEDA O JOGI

dih

Joga je praksa življenja, je način življenja.

 

Prvi korak je samozavedanje. Najprej učimo vsakega posameznika postati občutljiv za svoje psihično, čustveno in fizično telo. Učimo vas zaznati, kje so pomanjkljivosti vašega telesa, ter spodbujamo, da jih pri vsaki praksi ozaveščate in počasi popravljate ter izboljšujete. 
To je dolgotrajen proces, ki ob redni vadbi in disciplini prinaša pozitivne učinke na fizično, čustveno in umsko telo.

Pri vsem tem pa je naša najpomembnejša naloga, da vas učimo ozavestiti povezavo giba in diha, pri tehnikah sproščanja pa sam dih. Dih je naše naravno orodje, preko katerega odpravljamo blokade, napetosti, umirjamo živčni sistem (stres) ter tako zaživimo kvalitetnejše življenje.

Celostna Joga obsega:

  • izvajanje asan (telesnih položajev) za razvijanje naših dveh kvalitet: moč in stabilnost na eni strani, lahkotnost in sproščenost na drugi. Obe kvaliteti sta nujni za ravnovesje telesa. Pomembno vlogo ima tudi prostor med eno in drugo asano. Kot trenutek med vdihom in izdihom. Čas, ko budno opazujemo telo v mirovanju. Pri Jogi uporabljamo različne vadbene pripomočke, ki nam pomagajo, da lažje napredujemo v položaju
  • različne dihalne tehnike, pranajama za energijsko pretočnost v telesu
  • tehnike sproščanja
  • tehnike za osredotočanje uma
  • vaje za razvijanje prijaznejšega (etičnega) odnosa do sebe in drugih

 

Dobrobit Celostne Joge

c-vadbaNa telesni ravni jogijski položaji z redno prakso vplivajo na boljšo telesno držo, razvijajo gibljivost, splošno mišično moč, koordinacijo in ravnotežje. Na energijski ravni dihalne tehnike usmerjajo in nadzorujejo energijo.  Na mentalni ravni s pomočjo čuječnosti vzpostavljamo notranji mir in zadovoljstvo, poglabljamo zaznave, izostrimo jasnost in osredotočenost uma, razvijamo intuicijo.

Primerna je za vsakogar, ne glede na to ali je cilj oblikovanje telesa, sprostitev in zmanjšanje ravni stresa ali osebnostna rast.

INDIVIDUALNI PRISTOP je namenjen posameznikom, ki želijo poglobljeno in aktivno delo z osredotočenostjo na lastne pomanjkljivosti. To je osebni program dela, ki je prilagojen vam.

Urnik vadbe:

  • Popoldan: PONEDELJEK  18:00-19:30  |  ČETRTEK  19:10 – 20:40
  • Dopoldan: PONEDELJEK in SREDA  |  10:00 – 11:30

 

Pridruži se nam